ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح امروز دوشنبه ۴ دی ماه در نشست خبری هفتگی خود پاسخگوی سؤالات خبرنگاران شد.
کنعانی ضمن تبریک سالروز حضرت مسیح به مسیحیان گفت: پیروان ادیان الهی این روزها دلشان با ملت فلسطین است و با پیروی از آموزههای ادیان الهی بهویژه دین مسیحیت فریاد دفاع از ملت فلسطین را در جای جای عالم سر میدهند، حتی در بیتلحم در زادگاه حضرت مسیح، مسیحیان برای ابراز همدردی با ملت فلسطین مراسم مربوط به جشن عید کریسمس را تعطیل کردند.
وی افزود: جای تأسف است که صهیونیستها در این روزها نیز دست از جنایات برنداشتند و به کشتار مردم بیدفاع فلسطین ادامه دادند و در شب میلاد حضرت مسیح شاهد انتشار تصاویر دردناک از کشتار فلسطینیان در اردوگاه المغازی در مرکز نوار غزه بودیم. بیش از ۷۰ تن از شهروندان فلسطینی بهطور یکجا در این شب به خاک و خون کشیده شدند و ما این جنایت را قویاً محکوم میکنیم، این نشان داد که صهیونیستها به هیچ قانون بینالمللی پایبند نیست و ضروری است جوامع بینالمللی با عبور از مرحله صدور بیانیهها اقدام عملی و جدی در پیش بگیرند و مانع تجاوزها توسط رژیم غاصب صهیونیستی شوند.
سخنگو در خصوص رایزنیهای ایران برای توقف جنایت صهیونیستها و همچنین کنفرانس تهران گفت: متأسفانه در قطعنامهای که در شورای امنیت روز جمعه به تصویب رسید، نقش حمایتی تمامعیار دولت آمریکا از رژیم صهیونیستی به منصه ظهور رسید. با مخالفت آمریکا هیچ بندی در این قطعنامه دایر بر توقف حملات جنایتکارانه رژیم علیه مردم بیگناه درج نشد.
کنعانی با بیان اینکه دولت آمریکا مانع درج چنین بندی شد و برای تصویب قطعنامه هم رأی ممتنع داد، اظهار داشت: بند کلیدی این قطعنامه مشتمل بر ارسال کمکهای انساندوستانه است. آمریکا عملاً رأی به ادامه جنگ داد و نشان داد کنار رژیم صهیونیستی و بخشی از جنگ علیه نوار غزه است.
وی اضافه کرد: نکته بعدی در خصوص ارسال کمکها به غزه این است که ما دیدگاه خودمان را روشن کردیم. دیدگاه جریانهای مقاومت و دبیرکل سازمان ملل هم روشن است، اینکه ارسال کمک در شرایط جنگ و بمباران چگونه ممکن است! عملاً این قطعنامه عاری از چیزی است که در مفاد آن قید شده است.
سخنگو با ذکر این نکته که این یک قطعنامه بیمحتوا و غیرقابل اجراست، اظهار داشت: آن چیزی که شورای امنیت انجام داد عملاً چیزی نیست که فلسطینیان نیاز دارند. جامعه جهانی اراده خودش را در مجمع عمومی سازمان ملل نشان داد و خواستار پایان یافتن حملات شد، مردم کشورها هم در خیابان این را نشان دادند، خواسته جامعه جهانی روشن است، اما این قطعنامه خواسته جامعه جهانی نیست.
کنعانی افزود: آمریکا نشان داد که همچنان خواستار ادامه جنایات و حملات است. ایران از ابتدا تلاشهای خود را انجام داده است و در تمامی سازمانهای بینالمللی که امکان طرح موضوع داشت، ایران تلاش خود را انجام داد و آخرین آن میزبانی از کنفرانس تهران درباره فلسطین بود که یکبار دیگر جامعه جهانی در این نشست صدای بلند خودش را برای پایان دادن حملات رژیم بیان کرد.
وی ادامه داد: ضروری است همه کشورهای دنیا تلاش خودشان را افزایش دهند و فشارها بر رژیم افزایش پیدا کند تا شاهد پایان دادن به جنایات باشیم.
واکنش ایران به اتهام آمریکا درباره حمله به کشتی باری در دریای هند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای آمریکا در خصوص حمله پهپادی به کشتی در ساحل هند و منتسب کردن به ایران گفت: اتهامزنی آمریکا بیپایان است. بزرگترین متهم دولت آمریکاست که عملاً بخشی از جنایات جنگی و مسئول اول و آخر آغاز حملات است. اساساً آمریکا در جایگاهی قرار ندارد که نسبت به دیگر طرفها اتهاماتی را مطرح کند و ما مردود میدانیم.
کنعانی اینگونه ادعاها را با هدف فرافکنی و سرپوش گذاشتن حمایت آمریکا از رژیم صهیونیستی دانست و گفت: دولت آمریکا با اقدامات و حمایت خود از رژیم، تنفر عمومی ملتهای دنیا را متوجه خودش کرده است، اتهامزنی به ایران مردود است.
وی افزود: در ارتباط با امنیت دریانوردی در منطقه، ایران بخشی از تأمین امنیت در آبراههای بینالمللی است و نقش مهمی در امنیت دریانوردی و تجارت بینالمللی داشته و همواره مسئولانه عمل کرده است. دولت آمریکا در جایگاهی نیست که اتهاماتی را متوجه ایران کند.
انگلیس پاسخگوی اقدامات خود در گذشته و شرایط کنونی باشد و به ایران اتهام نزند
سخنگو در خصوص ادعاهای وزیر خارجه انگلیس علیه ایران گفت: این گونه ادعاها بی پایه و اساس و تکراری است و در چارچوب حمایت دولت انگلیس از رژیم صهیونیستی این ادعاها مطرح میشود. شخص آقای کامرون چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است. مقامات رژیم صهیونیستی از کامرون بهعنوان بهترین دوست رژیم یاد کردند و این اتهامات چیز عجیب و دور از انتظاری نیست و چیزی را مطرح میکند که رژیم از او انتظار دارد.
کنعانی ادامه داد: انگلیس یک کشور دارای مسئولیت بینالمللی است و در زمینه غزه در جایگاه متهم قرار دارد و نباید در جایگاه مدعی قرار گیرد. نقش رژیم انگلیس در تأسیس این هویت تروریستی در منطقه و حمایت نامحدود از این رژیم شرور و همچنین نقش انگلیس در حمایت از این رژیم یکی از مصادیق بارز حمایت انگلیس از ناامنی در منطقه است.
وی افزود: انگلیس مسئولیت دارد و باید پاسخگوی اقدامات خود در گذشته و در شرایط کنونی باشد و در جایگاهی قرار ندارد که اتهاماتی را متوجه طرفها در منطقه کند.
ادعاهای مندرج در بیانیه مشترک روسیه و کشورهای عربی را بهمنزله اقدام علیه حاکمیت خود میدانیم
کنعانی درباره رفتار روسیه در قبال ایران و بیانیه مراکش گفت: ما در این ارتباط موضع خود را بیان کردیم و ادعاهای مندرج در بیانیه مشترک روسیه و کشورهای عربی در ارتباط با جزایر سهگانه ایرانی بهمنزله اقدام علیه حاکمیت و تمامیت ارضی ایران تلقی میشود و از سوی ایران غیرقابل قبول است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه طرح ادعاهایی در این بیانیه بهمنزله نقض اصول حقوق بینالمللی مبنی بر احترام به حاکمیت سرزمینی کشورها است، اظهار داشت: ما در خصوص تمامیت ارضی ایران با هیچ طرفی تعارف نکردیم و تعارف نداریم و ایران با صریحترین عبارات، اعتراضات خودش را اعلام کرده و مفاد بیانیه را مردود دانسته است.
وی ادامه داد: اقدامات و عکسالعملها و اقدامات دیپلماتیک ایران در چارچوب اهتمام جدی توأم با دقت نسبت به حاکمیت ارضی ایران و در چارچوب منافع ملی ایران صورت میگیرد.
حکم ظالمانه درباره حمید نوری بهمعنی پایان تلاشهای ایران برای آزادی او نیست
سخنگو درباره حکم حمید نوری و بحث امکان مبادله با زندانی سوئدی گفت: دفاع از حقوق شهروندان جزو وظایف دستگاه دیپلماسی است و سایر دستگاهها نیز اعم از دستگاه قضایی از حداکثر تلاشها برای آزادی شهروند ایرانی بهناحقبازداشت در سوئد دریغ نکردند.
کنعانی افزود: انتظار میرفت دولت سوئد یک اقدام مسئولانه را انجام دهد و روند اشتباه خود را جبران کند که متأسفانه چنین رویکردی را شاهد نبودیم. این حکم ظالمانه صادره بهمنزله پایان تلاشهای ایران برای آزادی این شهروند ایرانی نیست و به تلاشها ادامه خواهیم داد. ما به رأی صادره اعتراض جدی داریم. حقوق اولیه این شهروند متأسفانه رعایت نشده و از حق داشتن پزشک و تسهیلات رفاهی محروم بوده است و شاهد تناقض در گفتار و رفتار سوئد بودیم.
نقشه راهی برای بازگشایی سفارت جمهوری آذربایجان در ایران تدوین شده است
کنعانی درباره نتیجه جلسه دادستانی ایران و آذربایجان گفت: این گفتگو بخشی از تلاشهای دو کشور برای حلوفصل موضوعات باقیمانده در روند روابط دو کشور و پرونده سفارت آذربایجان در تهران است و روند تاکنون مثبت بوده و بسیاری از جوانب این پرونده طی شده است. نقشه راهی برای بازگشایی سفارت آذربایجان تدوین شده و تلاشها بهخوبی پیش رفته است. ما در سایر زمینههای روابط دو کشور هم شاهد اتفاقات خوب بودیم، در حوزه تجارت هم گفتگوهای خوبی انجام شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گزارشهایی از پیام رژیم صهیونیستی به لبنان و تهدید لبنان گفت: آنچه مربوط به لبنان بود مقامات لبنان اعلام کردند. رژیم صهیونیستی یا شرایط پیچیده خودش را درک نمیکند یا بهدنبال اقدامات فرافکنانه برای خرید زمان است.
جنگ در غزه خطای راهبردی رژیم صهیونیستی بود
وی ادامه داد: رژیم هر روزی که به جنگ ادامه میدهد نهفقط میخهای جدیدی بر تابوت سربازان خود بلکه به تابوت رژیم صهیونیستی میکوبد. رژیم صهیونیستی در مقابل انتخابهای خوب قرار ندارد و در انتخاب راهکار جنگ مرتکب خطای راهبردی شد و در استمرار جنگ خطای راهبردی بزرگتری را مرتکب شده است.
کنعانی با بیان اینکه زمان بهنفع این رژیم نیست و در جایگاهی نیست که شرط و شروط بیان کند، اظهار داشت: رژیم باید درک کند آنچه علیه لبنان در سال ۲۰۰۶ انجام داد مقاومت را در لبنان به قدرت تعیینکننده تبدیل کرد و همین شرایط را در غزه رقم خواهد زد و مقاومت سرافراز بیرون خواهد آمد.
ایران و مصر در مسیر خوبی برای گشودن صفحهای جدید از مناسبات هستند
سخنگو درباره روابط ایران و مصر گفت: طبیعتاً در آینده خیلی از اتفاقات رخ خواهد داد. بر مبنای توافقات دو وزیر خارجه در نیویورک و نقشه راه میان دو کشور و گفتگوهای دو رئیس جمهور در ریاض، دو کشور در مسیر خوبی برای گشودن صفحه جدیدی از مناسبات سازنده قرار دارند.
اولویت ایران پایان جنایت جنگی در غزه است
کنعانی درباره مذاکرات ترکیه و قطر با حماس برای بعد از جنگ گفت: در ارتباط با مسئله فلسطین با همه طرفها ارتباط داریم. آنچه مربوط به وضعیت کنونی فلسطین است، اولویت اول پایان دادن به جنایت جنگی علیه غزه است، پرداختن به موضوعات ثانویه انحرافی است بهویژه راهکارهایی که از سوی آمریکا مطرح میشود.
وی ادامه داد: آنانی که عامل جنگ هستند، در خارج از منطقه از مرحله پساجنگ حرف میزنند. اولویت اول ایران پایان دادن به جنایات رژیم صهیونیستی است و اینکه امکان ارسال کمکها باید فوری برقرار شود. هیچ کس جز ملت فلسطین شایسته تصمیمگیری برای خود نیست.
ابتکار عمل لغو یکطرفه روادید با وزارتخانههای خارجه و گردشگری بود
سخنگو درباره تصمیم ایران برای لغو روادید با برخی کشورها گفت: ابتکار عمل مربوط به دستگاه دیپلماسی و وزارت میراث و گردشگری است. خوشبختانه در چارچوب طرح موضوع در دولت این روند به تصویب رسید و این در چارچوب تقویت صنعت گردشگری است.
بهدنبال حل مسئله ویزای شینگن به دانشجویان هستیم
کنعانی درباره محدودیت برای اعطای ویزای شینگن به دانشجویان گفت: این موضوع جزو اولویتها و مسائل مورد اهمیت دستگاه دیپلماسی است. ما همواره به این موضوع توجه خواهیم کرد، این در قالب نشستهای کنسولی با دیگر کشورها مدنظر ماست. در جریان برخی موانع و مشکلات هستیم و وزارت خارجه همیشه ورود کرده است.
وی افزود: هر کشوری که مشکلاتی را ما شاهد باشیم، از جمله ایتالیا، وزارت خارجه تحرکات لازم را انجام داده است.
به مسائل داخلی عراق ورود نمیکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره انتخابات عراق گفت: موضوع داخلی عراق است و ورودی در این زمینه نداریم، ثبات و استقرار سیاسی در عراق برقرار است.
شرایط ایرانیان خارج از کشور را بهطور جدی دنبال میکنیم
وی درباره شرایط ایرانیان خارج از کشور گفت: این موضوع جزو موضوعات مهم و اولویتدار دستگاه دیپلماسی است. دبیرخانه شورایعالی ایرانیان در این زمینه بهطور جدی در حال ایفای نقش است.
اطلاعی از زمان نشست آینده آستانه ندارم
کنعانی در خصوص رایزنی معاون وزیر خارجه ترکیه در ایران درباره نشست آستانه گفت: اطلاع دقیقی ندارم که زمان دقیقی مشخص شده یا نه، اما این یکی از موضوعات مستمر تبادل نظر میان دو کشور ایران و ترکیه است.
درباره سدسازی در کشورهای منطقه پاسخهای مثبتی از طرف ترکیهای دریافت کردیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سدسازی کشورهای منطقه و برنامههای ایران گفت: موضوع منابع آبی و رودخانههای مشترک مرزی همواره در سطوح مختلف رایزنی شده است. ما پاسخهای مثبتی را در گفتگو با مقامات ترکیه در این خصوص دریافت کردیم، این موضوع زمانبر است و در جدول مذاکرات دستگاه دیپلماسی وجود دارد.
منافع ایران و افغانستان به هم پیوسته است
وی نسبت به سفر سرپرست وزارت خارجه افغانستان به ایران گفت: منافع ایران و افغانستان به هم پیوسته است. آنچه در افغانستان میگذرد بهطور مستقیم بر وضعیت در ایران و امنیت در مرزها اثرگذار است. ایران در موضوع افغانستان همواره تلاش کرده و خواهد کرد.
کنعانی افزود: نقش مؤثر در قالب دوجانبه و هم در چارچوب سازوکارهای منطقهای درباره افغانستان وجود داشته است، همواره نشستهای دوجانبه ادامه دارد. سفر آقای متقی به تهران هم بهمنظور مشارکت در نشست بینالمللی تهران بود.
موضوعات مرزی ایران و پاکستان بهطور منظم میان دستگاههای امنیتی در جریان است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره همکاریهای مرزی ایران و پاکستان گفت: موضوعات مرزی ایران و پاکستان در چارچوب ارتباطات منظم میان دستگاههای امنیتی دو کشور همواره مورد بررسی قرار میگیرد و همکاریهای مشترک وجود دارد، دولت پاکستان هم تعامل کرده است، این موضوع در جهات ذیربط امنیتی در حال رایزنی است.
پایگاه مردمی مقاومت فلسطین بعد از حملات رژیم صهیونیستی افزایش یافته است
وی در خصوص گفتگوی مقامات حماس و مصر گفت: اخبار متنوعی در ارتباط با فعل و انفعالات سیاسی منتشر میشود که طبیعتاً ممکن است خیلی دقیق نباشد، آنچه واقعیت است کنار روند تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه غزه، گفتگوهای سیاسی در جریان است و در ارتباط با طرفهای فلسطینی جزئیات را با ما در میان میگذارند و مشورتهای نزدیکی برقرار است.
کنعانی ادامه داد: هر تلاش که به توقف حملات رژیم صهیونیستی کمک کند، این اولویت اول است. در ارتباط با روند سیاسی، ملت فلسطین ملت رشیدی است. همه نظرسنجیها تصریح بر این دارد که حملات ناجوانمردانه علیه شهروندان در غزه نهتنها از محبوبیت مقاومت کم نکرده، بلکه پایگاه مردمی مقاومت را افزایش داده است، مقاومت از پایگاه مردمی و محبوبیت بیشتری قبل از آغاز حملات رژیم صهیونیستی برخوردار شده است.
رفتار غیرورزشی برخی کشورها در صدور ویزای ورزشی باید اصلاح شود
وی در خصوص تعلل کشورهای عربی برای صدور ویزای ورزشی به ایران گفت: صدور روادید سازوکارهای مشخصی دارد و از طریق سازوکارهای ورزشی و فدراسیونهای ورزشی انجام میشود. مواردی که احیاناً دچار مشکل میشوند، ما هیچگاه تعلل نکردیم و تلاش کردیم کمککار فدراسیونهای ورزشی برای تسهیل مبادلات ورزشی باشیم. متأسفانه بعضی از اوقات ملاحظات سیاسی ورود میکند و برخی از بدعهدیهای ورزشی صورت میگیرد، رفتار غیرورزشی باید اصلاح شود.
درباره میدان گازی آرش ترجیح میدهیم که اقداماتمان رسانهای نباشد
سخنگو در خصوص میدان گازی آرش گفت: ما ترجیح میدهیم این موضوع خارج از چارچوب رسانهای بین دو کشور مطرح شود. در دیدارهای میان دو وزیر خارجه این موضوع مطرح شده و در ژنو هم این موضوع میان دو وزیر خارجه مطرح شده و مورد پیگیری ما بوده است.
کنعانی اضافه کرد: ما بر سیاست ثابت خود بر توسعه مناسبات با همسایگان همواره تأکید کردیم، اینکه موضوعات فنی و تخصصی به صحنه رسانهای کشیده شود، نتیجهای جز پیچیده شدن نخواهد داشت، گفتگوهای فنی ما در مقطعی انجام شده است، در این زمینه ما ملاحظات فنی و حقوقی داریم و در این چارچوب ادامه خواهیم داد.